Autoritatile se feresc sa faca mari probleme bancilor Foto: bancherul.ro
Guvernul Ponta îşi asumă în faţa FMI să nu pună acum în aplicare legea care ar putea duce la eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de credit, clauze ce umflă ratele lunare. Promisiunea Guvernului este făcută în draftul scrisorii de intenţie şi arată că bancherii sunt pe cale să obţină o nouă victorie la capitolul lobby.
Guvernul promite în faţa FMI să nu aplice noul Cod de procedură civilă din cauza unor prevederi ce ar lovi în bilanţurile băncilor cu contracte de credit ce conţin clauze abuzive.
La 1 februarie încă ar trebui să intre în vigoare noul Cod de procedură civilă împreună cu legea de punere în aplicare, care modifică mai multe legi, inclusiv legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte.
Potrivit noilor reglementări, dacă o clauză dintr-un contract bancar, de pildă, va fi dovedită abuzivă în instanţă la o acţiune a Protecţiei Consumatorilor, atunci acea clauză va fi eliminată din toate contractele.
Această modificare legislativă a dat frisoane bancherilor cu nereguli în contractele de credit. Lobby-ul acestora la nivelul Asociaţiei Române a Băncilor a dus la promisiunea guvernului în faţa FMI că modificările legislative nu vor fi aplicate până ce nu va fi iniţiat un studiu de impact şi se va efectua consultarea publică necesară cu toţi actorii implicaţi.
“Pentru că păstrarea disciplinei între debitori contribuie semnificativ la consolidarea stabilităţii financiare, vom face toate eforturile să evităm adoptarea iniţiativelor legislative (de exemplu, propunerile pentru legea insolvenţei particularilor şi cea privind colectarea datoriilor), sau de amendare Ordonanţei 50/2010, ce ar submina disciplina de creditare.
În această privinţă, vom elabora un studiu de impact şi o consultare publică cu părţile interesate privind Legea pentru