Cinci oameni au ales să-şi curme viaţa într-un mod cu totul inexplicabil, lăsând în urma lor multe semne de întrebare. În spatele unor astfel de gesturi se ascunde aproape întotdeauna o depresie netratată, o tulburare emoţională sau un consum abuziv de droguri şi alcool, cred specialiştii. Rata mare de suicid este asociată însă şi cu depresiile de sezon, cauzate în special de vremea rece şi mohorâtă şi privarea de lumina soarelui.
Joi, 24 ianuarie, o femeie de 32 de ani, absolventă de Teologie este găsită spânzurată în locuinţa sa din Cluj. În aceeşi zi, un bărbat din Cluj sare în faţa trenului şi moare. În urmă cu o săptămână, pe data de 16 ianuarie, un alt bărbat, Vlad R., în vârstă de 20 de ani, originar din Neamţ, comite acelaşi gest disperat care îl aduce tot sub şinele unui tren în mişcare. Iar dacă aceste evenimente triste nu ar fi fost de ajuns, o dublă sinucidere – o mamă şi un fiu care s-au spânzurat în acelaşi timp, dar în locuri diferite, a şocat comunitatea din Huedin.
Depresie meteodependentă
Frecvenţa ridicată a numărului de sinucideri în perioada temperaturilor scăzute este asociată îndeosebi cu depresia şi dependenţa meteoclimaterică. Psihologii subliniază că psihicul uman este, fără îndoială, dependent de factorii climaterici, iar frigul şi presiunea scăzută sunt factori care pot determina reacţii diverse în organism – nevroze, depresie, indispoziţii, totul pe fondul privării de lumină, căldură şi pierderea echilibrului de substanţe chimice vitale.
„Riscul de suicid pe timp de iarnă este asociat cu schimbările în ritmul circadian şi sedentarismul. Iarna există un spectru mai restrâns de activităţi, iar stilul nostru de viaţă devine sedentar. Nu mai facem la fel de mult sport, iar acest lucru duce la scăderea dopaminei, respectiv a senzaţiei de plăcere. Apoi e vorba de schimbarea ritmului circadian – nopţile de iarnă sunt mai lung