Senatorul Dan Voiculescu şi-a dat din nou demisia din Parlament şi nu va mai fi judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul “ICA”. Dosarul se reîntoarce la Tribunalul Bucureşti
Dan Voiculescu şi-a dat ieri demisia din Senat, anunţând acest lucru printr-o scurtă declaraţie politică: „În ultimul timp se speculează foarte mult că imunitatea a devenit o piedică în realizarea actului de justiţie. Pentru că există un dosar în justiţie în care am fost implicat, a fost inclus numele meu în acest dosar, am luat decizia ca începând de astăzi, 28 ianuarie 2013, să renunţ la imunitatea parlamentară, astfel încât justiţia să poată să-şi facă datoria, ca atare demisionez din Senat“.
Însă senatorii şi deputaţii nu se bucură de imunitate decât în cazul reţinerii, arestării şi percheziţiei, urmărirea penală şi judecarea nefiind condiţionate de un vot în Parlament. Dan Voiculescu a fost anchetat, iar acum e judecat, în cazul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare.
Prin renunţarea la mandatul de senator, Dan Voiculescu evită judecarea sa la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Potrivit legii, ÎCCJ este singura instanţă care poate judeca parlamentari. De altfel, Voiculescu recunoaşte că se teme de completul la care i-a fost repartizat dosarul, acelaşi care l-a condamnat în primă instanţă şi pe Adrian Năstase. „Eu nu am nimic de comentat asupra modului în care judecătorii îşi fac datoria, dar nu pot să nu constat că un complet de judecată, în cazul unui proces public, de notorietate maximă - Adrian Năstase - a scris şi a semnat că porneşte de la premisa că nu sunt probe. Aşa ceva nu e posibil într-o democraţie în întreaga lumea“, a spus Voiculescu la Realitatea TV.
Pe 31 ianuarie, Dan Voiculescu urma să se prezinte Completului 4 de la ICCJ, pe a cărui listă de condamnări figurează şi alte nume grele. Pentru că Dan Voiculescu nu mai