Trei dintre colegiile din oraș au înființat clase de școală profesională. Firmele la care elevii fac practică s-au arătat interesate de a-i angaja pe cei mai buni dintre ei.
Trei dintre colegiile din oraș, Colegiul Tehnic “Miron Costin”, Colegiul Tehnic “Danubiana” și Colegiul Tehnic “Petru Poni”, au înființat, în această toamnă, clase de școală profesională, pentru diverse meserii. Acestea sunt destinate elevilor care au absolvit deja clasa a IX-a și care, după doi ani de școală, vor putea intra pe piața muncii cu o calificare care să le permită angajarea. În acest prim an de școală profesională au șase săptămâni doar de practică, la care se adaugă alte două zile în fiecare săptămână, în care stau doar în atelier. Nici aspectul financiar nu este de neglijat. Toți elevii de la școala profesională primesc din partea Ministerului Educației Naționale burse de 200 de lei pe lună, cu condiția să vină la școală. “Elevii au voie să facă cel mult zece absențe într-o lună. La a 11-a absență, pierd bursa pe luna respectivă. 200 de lei pe lună sunt o bursă consistentă. Nu avem probleme cu prezența“, a spus profesoara Cristinica Sava, director adjunct la Colegiul Tehnic “Miron Costin”.
Cea mai solicitată meserie dintre cele propuse de Colegiul Tehnic “Miron Costin” a fost cea de mecanic auto. Elevii fac practică în ateliere, direct la firmele care ar putea să-i și angajeze la finele stagiului: la Auto Moldova, CADT Interservice și Marsat. “Cei care sunt interesați și care vor să învețe meserie au toate condițiile. Lucrează cu profesioniști, participă efectiv la lucrări, chiar dacă fac doar operațiuni mai simple. E ca la sala de operație, la început nu sunt mâna întâi, sunt mâna a doua“, a spus profesoara Cristinica Sava.
Gabriel Capșa este unul dintre elevii de profesională de la Colegiul Tehnic “Miron Costin”, de la clasa de mecanici auto, pe mân