La mijlocul lunii ianuarie, oraşul strategic Konna a reprezentat prima linie a conflictului din Mali. Mai întâi a fost ocupat de insurgenţii islamişti care înaintau spre capitală, în sud, apoi a fost bombardat de un atac aerian francez. Localnicii au fost prinşi la mijloc, scrie „Der Spiegel“.
În ciuda haosului care i-a devastat oraşul în ultimele săptămâni, Mohamadou Traore în vârstă de 34 de ani nu şi-a pierdut simţul umorului şi spune că pentru el luptele au fost o afacere bună. „Joi dimineaţă islamiştii au adus şase kilograme de curmale la magazinul meu, apoi trupele franceze au venit pe seară şi mi-au dat 20 de euro pentru ultima apă pe care o mai aveam în frigider“, spune el.
În acea zi, oraşul Konna a fost centrul intervenţiei franceze contra islamiştilor din Mali. Luni de zile, nordul ţării a fost ocupat de fundamentaliştii islamişti rebeli. La mijlocul lunii ianuarie, 300 de rebeli organizaţi într-un convoi de 100 de camioane au lansat din senin o ofensivă asupra sudului, infiltrându-se în micul oraş şi surprinzându-i pe soldaţii malieni. La câteva ore după, preşedintele Franţei, François Hollande, a luat decizia de a lupta împotriva trupelor rebele care înaintau spre Capitală şi a ordonat o intervenţie rapidă a avioanelor de luptă şi a forţelor speciale franceze.
În drumul lor spre Konna, jurnaliştii de la „Der Spiegel“ au văzut urmele luptelor grele. „Marginile străzilor sunt pline de rămăşiţe ale maşinilor armatei. Părţi din ele zac pe lângă tufişurile drumului. Soldaţii malieni, care au escortat un grup de reporteri spre Konna, s-au oprit şi s-au pozat cu maşinile distruse, preferând să uite cât de neputincioşi au fost împotriva islamiştilor. Rebelii au fost înfrânţi numai datorită intervenţiei franceze“, scrie publicaţia germană.
Maşini ale armatei maliene FOTO Reuters
„Credeam că totul s-a ter