Deficitul bugetar a făcut în decembrie un salt de circa 4 mld. lei din cauza blocării fondurilor UE, dar şi a nerealizării veniturilor ca urmare a slabei activităţi economice. Finanţele nu îşi îndeplinesc ţinta convenită cu FMI pentru prima oară din 2009 încoace.
Deficitul bugetar a derapat surprinzător în decembrie 2012, ajungând la 14,8 mld. lei, adică 2,5% din PIB, depăşind ţinta agreată de autorităţile române cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, dar şi aşteptările Finanţelor şi ale analiştilor.
Este pentru prima dată în patru ani când se ratează ţinta de deficit bugetar. Alarmant este faptul că încasările din impozitul pe profit au scăzut cu 20% faţă de decembrie 2011, cele din TVA cu 11%, cele din impozitul pe venit (salarii) cu 6% şi contribuţiile sociale s-au redus cu 8%.
O explicaţie poate fi şi vacanţa de iarnă prelungită de anul trecut, cu Crăciunul şi Anul Nou la mijlocul săptămânii, "legate" în multe întreprinderi într-o perioadă mai lungă de vacanţă. Datele privind retailul din decembrie care vor apărea în februarie vor fi relevante.
Instituţiile internaţionale îşi încheie mâine misiunea de evaluare în România, iar acordul preventiv, care trebuia finalizat în primăvară, va intra "în prelungiri" câteva luni, din cauza ratării unor ţinte stabilite pentru 2012 şi a restanţelor legate de privatizări şi reforme structurale. În anul 2012 - măcinat de conflicte politice, care au culminat cu suspendarea preşedintelui şi schimbarea a trei guverne - economia a lâncezit, insolvenţele au continuat, iar privatizările au eşuat sau au fost amânate.
Deficitul bugetar a făcut în decembrie un salt de circa 4 mld. lei (aproape 1 mld. euro), după ce în primele 11 luni a fost ţinut oarecum sub control, repetându-se astfel istoria creşterii spectaculoase a dezechilibrului bugetar în ultima lună a fiecărui an.
De acea