Nu ne-am propus să avem un preşedinte parşiv şi slab doar pentru a înlocui unul agresiv şi intrigant, pare să spună Călin Popescu Tăriceanu contestând candidatura lui Crin Antonescu. După cooptarea lui Gigi Becali, a lobby-iştilor pentru exploatarea gazelor de şist, după promisiuni electorale încălcate, afacerea oltenească a guvernării Ponta continuă cu introducerea coplății.
În urma discuțiilor cu FMI, guvernul a anunțat introducerea unei coplăți de maxim 10 lei la externarea din spital. Singurele argumente serioase pentru coplată – descurajarea plăților informale şi a supraraportării de acte medicale – nu funcționează în acest caz, coplata la externare fiind mărunțişul rămas în buzunarul pacientului după toate cheltuielile şi şpăgile aferente unei spitalizări.
Ideea celor 10 lei plătiți oficial la stat este însă începutul spolierii: în alte țări din Europa de Est coplățile au început cu sume modice, însă odată dusă mâna în buzunar, pacientul a început să plătească tot mai mult către stat. În Cehia, procentul din costurile medicale acoperit de coplată a crescut de la 9.5% la 13.5% din 2002 până în 2007 și a sărit la 17.5% până în 2010 (sursa).
Dacă Ponta îşi aminteşte propriile declarații politice sau pe cele ale colegilor de partid sau de guvern, coplata nu ar trebui să se aplice de loc. Acei 10 lei pe care Victor Ponta anunță acum sfios că îi vor plăti românii sunt doar un început parşiv de a pune problemele din sistem pe seama pacienților şi a contribuabililor cu venituri mici, îi loc de a combate evaziunea fiscală şi de a schimba sistemul de impozitare regresiv , cauzele reale ale subfinanțării cronice a sistemului.
Juristul Ponta spunea recent la Realitatea TV: “Dreptul la asistență publică e un drept universal, pe care îl dăm şi celui care e pensionar, care are venit minim, care n-are niciun venit si celui care are un venit foarte m