Ris-Orangis figurează de câteva zile tot mai mult în presa franceză, locală sau naţională. Localitatea de 28 de mii de locuitori aflată la circa 30 de kilometri sud de Paris în departamentul Essonne este condusă de un primar socialist. Un primar confruntat din vara trecută cu problema unei tabere ilegale de romi români instalată la periferia orasului. În asteptarea expulzării ocupantilor - operatiune cerută insistent de edil - scolile din Ris-Orangis i-au refuzat pe copii acestor romi.
Un reportaj de Vasile Damian.
După îndelungi lupte duse de asociaţiile locale, 13 copii de romi au fost în sfârşit scolarizaţi săptămâna trecută, dar nu la scoală, ci într-o anexă a sălii de sport din localitate.
Locul în care aceşti copii romi învaţă - cu vârste cuprinse între 3 şi 10 ani - este în fapt o extindere a vestiarului sălii de sport din Ris-Orangis. Nu suntem deci nici pe departe într-o clasă obişnuită de şcoală, nu există clopoţel aici şi nici curte de joacă.
Cei doi învăţători însărcinaţi de o săptămână să se ocupe de grupul de copilaşi sunt mai degrabă rezervaţi. Preferă să nu-mi vorbească la microfon de teamă, înteleg, să nu critice prea fătiş felul în care a fost "rezolvat" cazul acestor copii cu asentimentul tuturor autorităţilor, şcolare dar şi politice. Caz ce a ajuns să fie luat în seamă, consemnat, chiar si de "Apărătorul drepturilor" din Franta care a cerut primăriei socialiste din Ris-Orangis să dea explicatii.
Asociaţiile care-i apără pe acesti romi vorbesc despre un "scandal ruşinos" care denotă "o discriminare clară" şi "un rasism" faţă de copii, refuzaţi să fie înscrişi în alte scoli contrar legislatiei în vigoare si asta doar pentru că sunt romi.
Sébastien Thiéry, politolog, profesor la Scoala de stiinte politice din Paris, explică:
"Clasa politică locală, începând cu primarul socialist, este complet depăsit