Companiile care desfasoara activitati de cercetare atat in Romania, cat si in statele UE sau ale Spatiului Economic European isi pot deduce fiscal jumatate din cheltuielile destinate cercetarii-dezvoltarii. Prevederea a fost introdusa de Guvern in Codul Fiscal, in conditiile in care pana acum deducerea era de 20% si se acorda doar pentru cercetarea din Romania. Ministerul Finantelor spune ca extinderea a fost ceruta de Comisia Europeana. "Atentie, legea lasa loc unor abuzuri", spune Gabriel Sincu, partener in cadrul firmei de consultanta si audit Mazars. Sincu spune ca reglementarea "e o portita deschisa unor companii multinationale pentru a putea sa mai reduca din profitul impozabil inregistrat in Romania".
Dragos Ciuparu, fostul sef al Cercetarii, sustine ca exista pericolul ca Romania sa devina o colonie tehnologica, iar Daniel Funeriu, fostul ministru al Educatiei, spune ca spera ca "reglementarea actuala sa nu fie o metoda de scoatere a banilor din tara". In replica, Mihnea Costoiu, ministrul delegat al Cercetarii, spune ca intentia este "de a aplica si acelor companii din strainatate care desfasoara activitatea in Romania aceasta facilitate pentru a-si mentine aceasta activitate pe teritoriul Romaniei".
Care este noutatea adusa de modificarea Codului Fiscal
Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri, 23 ianuarie, Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale. Printre aceste masuri se numara si acordarea de stimulente fiscale pentru activitatile de cercetare - dezvoltare efectuate atat pe teritoriu national, cat si in statele membre ale Uniunii Europene sau in statele care apartin Spatiului Economic European. Pentru acestea, deducerea suplimentara a cheltuielilor eligibile pentru activitatile de cercetare-dezvoltare creste de la 20% la 50%.