Consilierul prezidenţial, Cristian Diaconescu, 53 de ani, se aşteaptă la un raport „critic" din partea Comisiei Europene care să evalueze inclusiv funcţionarea statului de drept. Fost ministru al Justiţiei şi al Afacerilor Externe, Diaconescu subliniază că este vorba despre „o situaţie excepţională" şi că „aşa ceva nu i s-a mai întâmplat nici unei ţări din UE".
România decontează „evenimentele de astă-vară", consideră consilierul prezidenţial, care estimează că până la alegerile generale din Germania, care vor avea loc la toamnă, România nu va primi nici o veste despre aderarea sa la Schengen. Scandalul din interiorul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) adaugă, pe de altă parte, la bagajul negativ moştenit de România din perioada suspendării lui Traian Băsescu o nouă dimensiune. Cristian Diaconescu crede că în spatele disputelor pentru conducerea CSM se află interese politice şi declară că nu a avut nici un fel de discuţii care să confirme ideea vehiculată în mediile politice şi jurnalistice potrivit căreia ar putea fi candidatul PDL la preşedinţie.
De ce credeţi că Ministerul de Externe a ezitat să dea toate informaţiile necesare în perioada crizei ostaticilor din Algeria?
C.D.: În astfel de situaţii avem o componentă operaţională şi una de comunicare.
Care dintre ele a fost disfuncţională?
C.D.: În mod normal, cele două interferează. Este o obligaţie de a înţelege bine situaţiile şi de a anticipa, inclusiv în ceea ce priveşte comunicarea, fiindcă informarea publică poate uneori dăuna, poate anunţa anumite acţiuni care îngreunează partea operaţională. Pe de altă parte, comunicarea publică în astfel de momente este obligatorie. Nu am toate elementele pentru a spune ce fel de logică a funcţionat într-un sens sau în altul şi m-aş feri să fac evaluări. Este important de ştiut că o astfel de situaţie este încărcată de un mare t