Pe cît de sărac e sportul românesc, pe atît de bogată e imaginaţia conducătorilor lui, în materie de norme europeneBugetul sportului românesc pe anul olimpic 2012 a fost de aproape 50 milioane de euro. Şefii de federaţii n-au fost deloc fericiţi cu aceşti bani. E posibil, însă, să-şi reconsidere poziţia, după ce află cît primesc pe 2013.
Iar asta n-ar fi singura sursă de îngrijorare. La începutul lui ianuarie, o vorbă aruncată de ministrul Tineretului şi Sportului, într-o întrevedere cu şeful FRF, a iscat mici valuri de disperare la nivelul sportului amator. Conform ministrului, însăşi UE pregăteşte o propunere prin care să interzică finanţarea cluburilor sportive şcolare cu bani de la stat.
Ca să vezi, şi Uniunea asta Europeană merge pe burtă! Pe ascuns, le-a pus gînd rău puştilor care bat mingea nonprofit. Dar, la vedere, lansează în 2007 Cartea Albă a Sportului, prin care susţine din toate puterile sportul juvenil. Iar în ianuarie anul acesta, Comisia Europeană lansează un proiect-cadru de buget multianual al UE, prin care sportul ar avea parte, în premieră, de o finanţare la nivel continental. Programul “Education Europe”, care vizează laolaltă tineretul, educaţia şi sportul, ar avea alocat un buget de 15,2 miliarde de euro, pentru perioada 2014-2020. Printre obiective se numără “sprijinirea organizaţiilor sportive pe plan local”.
Această tendinţă, de a sprijini sportul amator în Europa, n-a ajuns pînă la noi. Oficialii de la Bucureşti află, ca un făcut, doar veştile proaste şi foarte proaste. Sau interpretează neinspirat veştile bune. Şi ne anunţă că UE le va interzice statelor membre să cheltuie pentru salariile profesorilor-antrenori şi pentru mingile copiilor! La profesionism, nu la întins mîna!
Există şi posibilitatea ca şeful FRF, sub imperiul emoţiilor, să fi auzit altceva decît i-a comunicat ministrul. Şi apoi a semănat panică ai