Guvernul îşi doreşte un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, dar are câteva probleme cu încheierea celui în vigoare acum. De altfel, chiar premierul Victor Ponta a anunţat că actualul acord va fi prelungit cu câteva luni, probabil două, din cauza unor restanţe. Până la final, Guvernul se angajează la o mulţime de schimbări, restructurări şi privatizări.
În actualul acord, Executivul s-a angajat faţă de FMI să vândă o parte dintre acţiunile pe care le are statul în companii strategice din energie şi transporturi. Printre acestea se numără Transgaz, de la care statul e dispus să renunţe la o participaţie de 15%, Romgaz (10%), Hidroelectrica (10 procente), Nuclearelectrica (10%) şi TAROM (20%).
Cât priveşte combinatul Oltchim, ar fi vorba de privatizare integrală; în cazul CFR Marfă, vânzarea pachetului majoritar, iar la Electrica Furnizare şi cele trei companii de distribuţie ale Electrica, renunţarea la participaţiile majoritare.
Numai că până acum e vorba mai mult de angajamente decât de rezultate concrete, ba chiar de ratări, dacă amintim doar de încercarea de a vinde Oltchim Râmnicu Vâlcea. În plus, o parte dintre aceste angajamente nu par a fi pe placul unor lideri politici, unii chiar din actualul arc guvernamental. Aşa că la discuţiile din comisia de buget din Camera Deputaţilor, preşedintele comisiei, liberalul Dan Radu Ruşanu, a criticat dur FMI pentru măsurile de privatizare propuse şi pentru cum s-a derulat precedentul acord. "Noi am mai facut privatizări, să nu spun sub presiunea, spun sub influenţa instituţiilor financiare internaţionale, care ne arată că nu au fost deloc avantajoase", a afirmat Dan Radu Ruşanu. Şi nici măsurile fiscale nu au fost potrivite, au fost chiar greşite, a spus reprezentantul PNL. E o discuţie la care presa nu are ce căuta, a dat de înţeles şeful misiunii FMI, aşa că jurnaliştii au fost invitaţi să p