Majorările la taxe şi impozite locale pentru anul acesta variază între 4 şi 16,5% Sursa: LIBERTATEA
În mai bine de jumătate dintre judeţele ţării, edilii au ales să majoreze taxele şi impozitele locale anul acesta. Potrivit Codului Fiscal, dările locale către stat ar fi trebuit să fie majorate, în acest an, cu 16,05% ca urmare a indexării cu rata inflaţiei, pe ultimii trei ani.
Deciziile au aparţinut însă autorităţilor locale. Dacă unele consilii locale au optat pentru o majorare neînsemnată, taxele şi impozitele crescând doar cu 4-5%, altele au ales să mărească dările cu 16,5%.
O situaţie aparte este la Constanţa. Deşi în luna decembrie a anunţat şi a promis că dările locale rămân la nivelul din 2012, primarul Radu Mazăre a decis, şi consilierii locali au votat, cu excepţia celor de la PDL şi PNL, cea mai scumpă taxă de habitat din ţară, 10 lei pe membru de familie.
El susţine însă că nu este vorba de o majorare, ci de „eliminarea subvenţiei”. Până acum tariful de 10 lei a fost subvenţionat în proporţie de 70% şi oamenii plăteau doar 3 lei pe lună. Acum se acordă subvenţii doar celor care au până în 1.300 lei venit pe membru de familie”.
Primarul a declarat că „taxa de gunoi va aduce o creştere de 3 milioane de euro, exact cât e nevoie ca să ne închidem bugetul fără a majora taxele”. Chiru: "Taxele locale umflă conturile firmelor PSD Constanţa"
DOLJ
Consiliile locale din 52 de localităţi de pe raza judeţului Dolj au hotărât majorarea taxelor şi impozitelor locale. Majoritatea a decis ca, în 9 dintre cele 52 de localităţi, cetăţenii să plătească dări mai mari cu 16,05%. În alte şase localităţi impozitele cresc cu 4%. „Un număr de 12 localităţi vor hotărî taxele în şedinţele CL din 29 ianuarie 2013”, a spus purtătorul de cuvânt al Prefecturii Dolj, Camelia Cazacu. (Maria Irimescu)
HUNEDOARA
Primăria Deva a redus impozite