Comisia Europeană (CE) nu mai are încredere în autorităţile de la Bucureşti pentru a-i livra draftul Raportului pe Justiţie cu câteva zile înainte de publicarea lui. Din cauza „scurgerilor” în presă înainte de a deveni oficial.
În mod normal, textul final al documentului redactat la Bruxelles, în baza rapoartelor experţilor europeni şi a dialogului instituţional purtat cu autorităţile cu atribuţii în realizarea obiectivelor Mecanismului de Cooperare şi Verificare(MCV), era trimis părţii române pentru „retuşuri” de formă, nu de fond. Ori, acum, pentru prima oară de când s-a instituit MCV, Comisia va publica raportul fără consultarea în prealabil a părţii române. Aşa se face că România marchează a doua premieră de la instituirea acestui Mecanism asumat prin semnarea Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană.
Prima noutate în tipicul desfăşurării monitorizării făcute de CE în ceea ce ne priveşte s-a petrecut la întocmirea Raportului din vară când, pentru prima oară, România nu a mai fost văzută la pachet” cu Bulgaria. Am fost „decuplaţi” de ţara vecină, după criza declanşată odată cu suspendarea preşedintelui ţării. Scoşi din „garnitura” către spiritul şi standardele Europei - precum un vagon uzat, cu frânele blocate - ne-am trezit cu un raport în plus faţă de Bulgaria, „intermediar”, amânat din decembrie (pentru a nu influenţa alegerile), până miercuri, 30 ianuarie 2013.
În vară, Justiţia a fost apreciată pentru eforturile sale, Parlamentul şi Guvernul ieşind cu imaginea şifonată. De atunci, nu doar că Legislativul şi Executivul n-au remediat situaţia, dar, mai mult, au agravat-o. Acum, raportul CE nu are cum să fie altfel decât negativ, mai ales că va cuprinde şi concluziile Comisiei de la Veneţia despre criza din vara anului trecut, când a fost încălcat statul de drept. De această dată, atât politicul, cât şi Justiţia vor primi critici, expuse în fo