Cupa Unirii la şah, ajunsă deja la a cincea ediţie, a adunat sâmbătă la Câmpulung Moldovenesc aproape 120 de copii veniţi din toate colţurile judeţului, dar şi din Botoşani. A fost o întrecere palpitantă, în urma căreia au învins cei mai pregătiţi mici şahişti. Maestrul Mihai Burduja, organizatorul acestei manifestări, este de părere că numărul participanţilor putea fi mult mai mare dacă vremea nu era potrivnică. Chiar şi aşa Câmpulungul tinde să devină un fel de capitală nedeclarată a şahului din judeţ, şi nu doar prin prisma concursului organizat sâmbătă.
„Este poate cea mai de anvergură competiţie din judeţ destinată copiilor. Noi ne-am propus să aveam şi alte acţiuni, iar pentru anul acesta sunt programate patru manifestări, Cupa Unirii de acum, Cupa Primăverii în luna martie, Cupa 1 Iunie şi Cupa Toamnei”, a arătat maestrul Mihai Burduja.
Indiferent că erau la primul concurs sau aveau deja în spate o experienţă de câţiva ani, participanţii nu şi-au putut ascunde emoţiile înainte de a se aşeza la mesele de şah. Magda Buburuzan era venită din Argel, şi chiar dacă s-a antrenat câte 4 ore pe zi pentru Cupa Unirii, stătea ca pe ace. „Am adversari foarte puternici şi mă cam tem. Am emoţii mari, dar sper să câştig chiar premiul cel mare”, a spus Magda Buburuzan.
Într-un alt colţ al sălii l-am găsit şi pe Andrei Mândrilă. La cei 10 ani ai săi participa pentru prima dată la un concurs de şah, dar chiar şi aşa îşi punea speranţe într-un loc pe podium.
„Aş vrea să iau şi eu o medalie. Am emoţii pentru că nu sunt chiar aşa bun jucător. Am vreo trei ani de când joc şah cu tata şi cu sora mea”, a mărturisit Andrei Mândrilă.
Spiritul de fair play a domnit pe tot parcursul întrecerii
Febra concursului i-a cuprins nu doar pe copii, ci şi pe părinţii care aşteptau pe margine şi care îşi puneau mari speranţe într-o evoluţie pe măsura pregă