Insurgenţii islamişti care s-au retras din oraşul Timbuktu, în nordul ţării africane Mali, au incendiat o bibliotecă ce conţinea câteva mii de manuscrise vechi, care datau până în secolul XIII. Este o lovitură devastatoare pentru istoria lumii, a declarat primarul oraşului, citat de The Guardian.
Hallé Ousmani Cissé susţine că mai mulţi luptători aliaţi ai grupării al-Qaida au incendiat cele două clădiri în care erau adăpostite manuscrisele. Ei au dat foc primăriei, biroului guvernatorului şi au împuşcat un om care se bucura de sosirea armatei franceze.
Trupele franceze şi maliene au ajuns la marginea oraşului în cursul zilei de sâmbătă, au preluat controlul aeroportului, dar au ajuns prea târziu pentru a salva manuscrisele, însemnări unice din perioada medievală a regiunii sub-sahariene.
"Sunt veşti oribile. Manuscrisele nu reprezentau o moştenire doar pentru istoria Mali ci şi pentru toată lumea. Distrugându-le, ei ameninţă lumea. Trebuie să ucidem toţi rebelii din nord", a răbufnit primarul.
Manuscrisele au supravieţuit secole întregi în Timbuktu, la marginea deşertului Sahara, în cufăre de lemn şi cutii ascunse în nisip şi peşteri. Majoritatea sunt scrise arabă, altele în limbi africane şi unele în ebraică. Cel mai vechi data din 1204. Ele acopereau o mulţime de teme, de la astronomie, la poezie, muzică, medicină şi chiar drepturile femeilor.
Seydo Traore, un cercetător al institutului Ahmed Baba, care a fugit din Timbuktu când au sosit rebelii anul trecut, susţine că doar o fracţiune dintre manuscrise au fost digitalizate şi ştie că unii rebeli chiar îşi făcuseră tabăra în clădirile care le adăposteau.
Insurgenţii islamişti care s-au retras din oraşul Timbuktu, în nordul ţării africane Mali, au incendiat o bibliotecă ce conţinea câteva mii de manuscrise vechi, care datau până în secolul XIII. Este o lo