43 dintre puțurile de captare de la Pildești, de unde vine apa romașcanilor, nu sunt funcționale. Soluția folosirii conductei de la Timișești ar mări prețul la apă cu 40%.
Locuitorii municipiului Roman riscă să rămână fără apă la robinete. Problema care stă la baza acestui scenariu posibil și probabil a fost identificată încă din anul 1996, dar, de atunci, a fost rezolvată doar pe jumătate. Municipiul Roman este alimentat din pânza freatică a râului Moldova. Există 96 de puțuri săpate la Pildești, pentru ca rețeaua de apă a muncipiului să funcționeze fără probleme.
“Dintre acestea, 43 de puțuri nu sunt funcționale. Deși pare o apă liniștită, Moldova este înșelătoare. În timp, aceasta și-a modificat cursul, mai ales din cauza excavărilor necontrolate de dinainte de 1990. Pânza freatică a coborât cu un metru în adâncime“, a afirmat Laurențiu Leoreanu, primarul municipiului Roman.
Ministerul Mediului, care a fost informat în urmă cu 17 ani despre această problemă, a demarat un program de investiții pentru refacerea zonei, dar lucrările realizate au rezolvat doar jumătate din problemă, adică aproximativ jumătate dintre puțurile care nu mai erau funcționale. Situația a fost discutată și cu trei parlamentari – Ioan Chelaru, Ioan Munteanu și Elena Udrea -, mai ales că, fără o soluție tehnică, soluția de rezervă ar însemna o scumpire majoră a metrului cub de apă plătit de romașcani. “Conducta de la Timișești reprezintă o soluție costisitoare. Pe traseul conductei sunt două repompări, astfel că apa ar fi cu 40% mai scumpă. Dar, dacă Ministerul Mediului nu va continua investițiile de Pildești, problema alimentării cu apă a Romanului va deveni una gravă“, a precizat primarul municipiului Roman.
Reprezentanții Administrației Naționale Apele Române, cei care au coordonat lucrările de la Pildești, spun că motivul pentru care acestea nu s-au pu