* Alexei Kudrin, Rusia: "Ciprul ar putea reaprinde criza datoriilor din Europa"
Ciprul şi potenţialii săi creditori din Uniunea Europeană negociază angajarea unor investigatori externi pentru derularea unei anchete privind sistemul bancar din ţară, întrucât există semne de spălare de bani, anunţă Financial Times (FT).
O astfel de acţiune vine în contextul în care în Germania există temeri că pachetul de salvare care ar urma să fie alocat Ciprului, estimat la 17 miliarde dolari, va susţine instituţiile financiare ce protejează depozitele ilegale ale ruşilor.
Conform unor oficiali implicaţi în discuţii, ministrul finanţelor de la Nicosia, Vassos Shiarly, a acceptat această idee în principiu, ca să înlăture presiunile din Germania. FT notează că anchetatorii vor proveni dintr-o firmă de consultanţă sau de audit, în acest sens fiind menţionat grupul "PricewaterhouseCoopers".
Ciprul este unul dintre principalii receptori de investiţii străine din Rusia, ceea ce a generat suspiciuni cu privire la infracţiuni de spălare de bani prin băncile cipriote.
Săptămâna trecută însă, conducerea Departamentului de luptă împotriva spălării banilor din Cipru declara că ţara nu are nevoie de consolidarea normelor existente în materie.
"Legislaţia noastră împotriva spălării banilor este conformă cu normele UE din 1996, cu mult înainte să începem negocierile pentru aderarea la blocul european, respectiv înainte să ne alăturăm acestuia, în 2004", a afirmat Eva Rossidou-Papakyriacou, directorul departamentului menţionat, subliniind: "În numeroase cazuri, legislaţia noastră este chiar mai strictă decât în alte ţări din UE".
Alexei Kudrin: "Problema Ciprului devine foarte acută"
Fostul ministru de finanţe al Rusiei, Alexei Kudrin, este de părere că Ciprul ar putea reaprinde criza datoriilor din Europa.
"Problema Ciprului devine foarte acută