Peste 3,5 milioane de lei trebuie să primească Primăria, din două tranșe de finanțare, în cadrul proiectului de construcție a microhidrocentralei de pe râul Moldova (foto).
Primăria Roman trebuie să primească peste 3.800.000 lei, bani pe care îi așteaptă de două luni. Suma reprezintă două tranșe de finanțare aferente proiectului de construire a microhidrocentralei de pe râul Moldova. Prima solicitare de plată, în valoare de 3.000.000 lei, a fost depusă de Primăria Roman pe data de 15 august 2012. Din această sumă, guvernul a virat doar 800.000 lei, în luna octombrie. În luna decembrie, Primăria Roman a depus o nouă solicitare de plată, în valoare de 1.400.000 lei, astfel că suma totală pe care o are de primit Primăria este de 3.600.000 lei.
“Așteptăm să ne intre banii. Nu avem un blocaj în acest sens, fiindcă, din împrumutul contractat, a fost pusă deoparte o sumă-tampon pentru investiții, astfel că am putut plăti constructorul. A fost, anul trecut, un control de verificare a stadiului proiectului și nu au fost constatate probleme. Mai mult, lucrările s-au efectuat în avans“, a afirmat Laurențiu Leoreanu, primarul municipiului Roman.
Microhidrocentrala de pe râul Moldova este construită în cadrul Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, valoarea sa estimată fiind de 22.228.000 lei, inclusiv TVA. Microhidrocentrala ar urma să fie construită în termen de 24 de luni de la data începerii lucrărilor, adică pînă în luna mai a anului 2014. După punerea în funcțiune, investiția ar urma să aducă economii anuale de 400.000 de euro la bugetul local.
Data de finalizare a proiectului nu va putea fi, însă, respectată, dacă plățile nu se vor face la timp, fiindcă achizițiile necesare derulării proiectului trebuie programate cu câteva luni înainte, pe baza unor plăți în avans.
Peste 3,5 milioane de lei trebuie