Cadrele didactice care se pensionează din sistemul de învăţământ ar putea rămâne la catedră încă trei ani după împlinirea vârstei de pensionare. 100 de dascăli se pensionează în acest an în Sălaj.
Potrivit inspectorului şcolar Viorel Lungu, responsabil în cadrul Inspectoratului Şcolar al Judeţului Sălaj cu mişcarea personalului didactic, această posibilitate este prevăzută de controversata Ordonanţă nr. 92 din 2012, care stabileşte că „personalul pensionat poate reveni la catedră în cazul în care posturile respective nu pot fi acoperite cu titulari”. Teoretic, pensionarii au nevoie doar de aprobarea Consiliului de Administraţie al şcolii respective, valabilă pe durata unui an şcolar.
Lungu spune că, deocamdată, Ministerul Educaţiei nu a publicat metodologia de aplicare a acestei ordonanţe, care să explice exact cum se face încadrarea pensionarilor pe post. „Din câte am înţeles până acum, dacă un post rămâne neocupat de titular până la toamnă, el poate fi ocupat, atunci, de un pensionar. Cert este că şcolile trebuie să declare acum vacante acele posturi care vor putea fi ocupate de titulari în toate etapele de încadrare”, explică inspectorul. „E adevărat, sunt şcoli în care nu putem acoperi zonele cu titulari, dar ele sunt în Făgetu sau în alte sate izolate, nicidecum în Zalău”, punctează el.
Potrivit lui Lungu, aproximativ o sută de cadre didactice din sistemul de învăţământ preuniversitar sălăjean se pensionează anul acesta. Dacă ele ar continua să predea, cheltuiala cu salariile ar fi aproximativ de trei ori mai mare decât în situaţia în care pe posturile respective ar fi încadraţi debutanţi – apreciază inspectorul şcolar. „Pensionarul ia de trei ori mai mult decât un debutant. În plus, au nevoie şi tinerii de un loc de muncă”, îşi exprimă inspectorul punctul de vedere.
Noutăţi la mişcările de cadre
Cu o întârziere de ma