O descoperire arheologică oarecum întâmplătoare ar putea să schimbe modul în care a fost înţeleasă până acum istoria Daciei Romane. Descoperirea a fost făcută lângă castrul roman de la Porolissum.
Descoperirea a fost făcută la sfârşitul anului 2012, de către arheologii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, care au realizat câteva sondaje lângă Complexul Arheologic Porolissum de la Moigrad, în zona unde urmează să fie amenajate, printr-un proiect cu finanţare europeană - ,,Circuitul castrelor" - un drum de acces şi o parcare pentru turişti. Arheologul Horea Pop, şeful Secţiei de cercetare din cadrul Muzeului, spune că sondajele s-au efectuat ,,într-o încercare de a vedea ce este acolo", dat fiind faptul că locul va trebui cercetat anul acesta în vederea eliberării de sarcină arheologică.
Ceea ce a pornit, iniţial, ca un simplu sondaj s-a dovedit a fi, până la urmă, o adevărată revelaţie, în măsură să schimbe modul în care a fost înţeleasă până acum istoria Daciei Romane. Este vorba despre descoperirea unei aşezări barbare, contemporană cu locuirea soldaţilor romani în castrul de la Porolissum, aşezare situată chiar la zidurile cetăţii romane. ,,Noi ne-am mirat când am descoperit în Zalău, pe strada Corneliu Coposu, o aşezare germanică, surprinşi de cât de aproape de imperiu era acea locuire barbară. Pentru că sunt izvoare care spun că romanii nu îi lăsau pe barbari nici să îşi pască animalele la o distanţă mai mică de şapte stadii", explică arheologul Horea Pop importanţa acestei descoperiri.
Arheologul spune că aşezarea, situată pe o terasă din partea laterală a actualului drum de acces, era amplasată chiar lângă şanţul de fortificare al cetăţii, descoperit cu aceeaşi ocazie. ,,Şanţul de fortificare al zidului oraşului, care merge, pe culme, de la vamă spre apeducte, este o construcţie impresionantă, cu o adâncime de doi metri şi ju