Un studiu privind resursa piscicolă din Delta Dunării va fi finalizat de Institutul de Cercetări Piscicole din Galați, datele finale urmând să stea la baza cotelor de pescuit comercial care vor fi alocate pescarilor din Deltă.
Potrivit declarației guvernatorului RBDD, Edward Bratfanof, studiul de evaluare a resurselor acvatice vii a fost necesar având în vedere cotele din ce în ce mai mici alocate în ultimii ani pescarilor, ceea ce a dus la o creştere a fenomenului de pescuit ilicit.
„După evaluările efectuate în zonele de pescuit, cantităţile reale pescuite sunt de circa 2,5 ori mai mari decât datele statistice din ultimii ani. Captura raportată în RBDD în ultimii 10 ani a fost de circa 3000 de tone până în anii 2005, după care a început să scadă până la 1960 de tone în 2010, cu o ușoară creștere de 2450 de tone în 2011 și o captură realizată în 2012 de 2226 tone. Dinamica capturilor din ultimii ani trebuie totuşi interpretată cu reţinere, valorile fiind deformate din cauza dezvoltării pieţei negre care atrage o mare cantitate din peştele pescuit, precum şi a braconajului. Astfel, raportările cantităţilor de peşte capturate au dus de fapt la o evaluare din ce în ce mai mică, ajungându-se la situaţia ca în 2012 cota alocată (2040 de tone) să fie cu 4000 tone mai redusă decât în anul 1990, când aceasta era cca. 6000-7000 de tone”, a declarat guvernatorul Edward Bratfanof.
Comerţul ilicit, înscris în studiu
Potrivit aceleaşi surse, „Studiul de evaluare a resurselor acvatice vii pentru 2013” va conţine şi date privind capturile neraportate provenite din braconaj, precum şi date privind piaţa neagră şi comerţul ilicit de peşte.
„Studiul de evaluare a resurselor acvatice vii în vederea stabilirii capturii totale admisibile (TAC) pe specii şi zone în RBDD (Complexele lacustre din RBDD, Dunarea şi braţele sale, Marea Neagră) în anul 2013