Discuţiile contradictorii pe tema privatizării impuse de FMI se mută din Bucureşti la Târgu Jiu. Cunoscutul analist Ilie Şerbănescu comentează în stilul caracteristic. Acesta consideră că FMI-ul nu negociază, ci impune României condiţii care vor conduce acest stat la o colonie neînsemnată. Surpriza pentru toată lumea a venit chiar de la premierul Victor Ponta. Pentru prima dată în ultimii douăzeci de ani, un prim-ministru spune: „În orice negociere, chiar şi cu FMI, primează interesele statului”. O astfel de declaraţie îl uimeşte până şi pe Ilie Şerbănescu.
Actuala putere politică, prin reprezentanții ei, a susținut până în ultimul moment că statul va rămâne acționarul majoritar al CE Oltenia, FMI înțelegând, ieri, să-și mai tempereze ideile de privatizare majoritară a CEO.
Scurt și la obiect
FMI vrea dinamică în privatizările companiilor de stat. Astfel, potrivit scrisorii de intenție obținute de Mediafax, planul FMI și implicit al fostului regim ar fi fost următorul: „Complexul Energetic Oltenia va fi vândut unui investitor strategic după ce, într-o primă fază, un pachet de 15% din acţiuni va fi listat la Bursă, până la sfârşitul lunii octombrie. Pentru această procedură, Guvernul va angaja, până la jumătatea lunii aprilie, un consultant pentru listarea pachetului de 15% şi vânzarea, la scurt timp după această operaţiune, a unui alt pachet de 50% din titluri către investitorul strategic”. La finalul zilei de ieri, FMI a schimbat puțin tonul, limitându-se la privatizarea majoritară pentru Oltchim, CFR Marfă și Poșta Română.
„Veți sta așa… și vă veți uita la soare”
Binecunoscut analist, economistul Ilie Șerbănescu a descris în câteva cuvinte, pentru Gorj Domino, ce înseamnă vânzarea celei mai mari companii energetice. Ilie Șerbănescu este poate printre cei mai vehemenți critici ai marilor puteri economice care acționeaz