Dacă ar mai fi trăit şi astăzi, câinele Vasile din curte de la Modrogan şi-ar fi arătat dinţii la televizoarele pe care Victor Ponta şi liderii USL apar în fiecare zi şi ar fi mârâi mai mult decât o fac acum toţi democrat-liberalii la un loc. La aproape două luni de la alegeri, PDL este paralizat, gravitează debil în spaţiul public şi este incapabil de a da măcar de gândit USL, dacă de a-i pune vreo problemă nu încape deocamdată discuţia.
Altfel cum ar putea fi interpretat "succesul" raportat zilele trecute de Ioan Oltean, aflat la al şaselea mandat de parlamentar: 10.000 de amendamente la buget, copiate cap-coadă din listele USL de acum un an. "Am plagiat cu toţii ca nebunii, aşa e la modă", a râs pe sub mustaţă Oltean în nasul celor 1,2 milioane de români care pe 9 decembrie şi-au dat votul PDL.
Aflat prea mult timp la guvernare, democrat-liberalii au uitat să facă opoziţie. Şi nici nu vor face, atâta vreme cât nu-şi vor fi pus în ordine lucrurile în partid. Însă şi din acest punct de vedere lucrurile par confuze.
Conducerea PDL se răfuieşte cu "aripa intelectuală". Sever Voinescu e ameninţat cu excluderea pentru că a scris pe Facebook că susţine o fostă colegă, ştearsă, în ultimul moment, de pe listele de candidaţi din interese discutabile, aprobate tacit de conducerea partidului. Cristian Preda este şi el poftit să aleagă dacă pleacă sau nu pentru că s-a întrebat pe blog dacă PDL mai reprezintă o alternativă sau e nevoie de un alt partid.
Între timp, primarii care au făcut blaturi, pe faţă sau nu, cu USL la parlamentare sunt iertaţi de Vasile Blaga, plecat în campanie prin ţară. Înainte de congresul, pe care conducerea PDL a convenit să-l facă în martie şi nu în mai aşa cum stabilise iniţial, preşedintele democrat-liberalilor are o explicaţie, justificată doar electoral, de ce închide ochii la trădarea care a costat partidul aproape jumăt