Pentru un ziarist german, caruta europeana cu prosti s-a rasturnat in Balcani. Anul trecut, a aparut la editura reputata germana Rowohlt cartea „Ist Intelligenz erblich? - Eine Klarstellung“ („Este inteligenta ereditara? – o clarificare”). Autorul cartii, Dieter E. Zimmer, s-a nascut in 1934 si a studiat publicistica, stiinte politice si istorie. Din 1959 pana in 1999 a fost redactor la saptamanalul Die Zeit, apoi jurnalist stiintific in domeniile psihologie, medicina si biologie.
Aceasta carte explica cititorului ca inteligenta este o caracteristica a unui grup sau a unei populatii si ca educatia favorabila a individului trebuie sa tina cont de biologism - deci de un determinism genetic - pentru a-i asigura cea mai buna dezvoltare. Analizele autorului sunt un mix pseudo-stiintific, acoperind o gama foarte larga de surse de inspiratie, de la studiile PISA (randamentul scolar reflectat international), pana la speculatii darwiniste cu inflexiuni de trista amintire. Copiii din tarile musulmane Bosnia, Liban, Maroc, Pakistan si Turcia, care au participat la studiul PISA, stau, dupa cum ne relateaza autorul, cu cinci puncte mai prost decat copiii din tari ne-musulmane din centrul Europei. Rezultatele slabe, subliniaza autorul, ale copiilor musulmani din Germania, conform studiului PISA, nu se explica prin statutul lor de imigranti, deoarece se confrunta si acasa cu aceleasi slabiciuni la matematica. Aceasta slabiciune este raspandita in intreaga zona mediteraneana, precizeaza Zimmer, si este mai degraba un „defileu al IQ-ului”, care impiedica deopotriva musulmanii si ne-musulmanii. Autorul precizeaza ca cel mai jos punct al acestui defileu este situat in Albania, Bulgaria, Grecia, Romania si Serbia.
Autorul cartii continuna discursul cu aer de superioritate la adresa altor popoare, explicandu-ne ca doar prin educatie nu poate fi suprimat factorul genetic. T