Sfinții Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur sunt considerați întemeietorii teologiei și învățământului creștin. Liceul Teologic Ortodox “Melchisedec Ștefănescu” a organizat un moment festiv pentru cinstirea acestor mari figuri ale bisericii creștine.
În fiecare an, la 30 ianuarie, creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe sfinții trei ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur. Cei trei ierarhi sunt unii dintre cei mai mari învățători și păstori ai Bisericii. Aceștia au trăit cam în aceeași vreme, în secolul al IV-lea, toți trei având o mare contribuție în lupta pentru păzirea dreptei credințe, mai ales în ceea ce privește dogma Sfintei Treimi.
Sfântul Vasile a fost îndrumător al călugărilor și păstor al mirenilor. A fost numit, în anul 370, arhiepiscop al Cezareei. A eliminat unele lacune existente în sânul monahismului, punând accentul pe mântuirea aproapelui. A fost primul ierarh care a înființat, pe lângă biserică, azile și spitale pentru cei săraci și neputincioși. A murit la 50 de ani, în ziua de 1 ianuarie.
Sfântul Grigore Teologul s-a născut în jurul anului 328, în cetatea Nazians, și a studiat la cele mai importante școli ale vremii. A fost un orator neîntrecut, care ținea foarte mult la viața duhovnicească și la poezia creștină. O perioadă, a fost patriarh al Constantinopolului. A murit la 25 ianuarie, în anul 389.
Sfântul Ioan Gură de Aur, patriarh al Constantinopolului, s-a născut în anul 344, iar în calitate de patriarh a avut o activitate neîntreruptă pentru răspândirea credinței. Alături de Vasile cel Mare, a pus accent deosebit pentru desăvârșirea Sfintei Liturghii din vremea aceea.
Cei trei ierarhi sunt cinstiți în mod deosebit, fiindu-le ridicate lăcașuri de cult în toată țara. La 30 ianuarie, toate instituțiile de învățământ teologic din țară își sărbătoresc patronii, întruc