Zece mii de amendamente, dintre care două mii numai pentru biserici. De două zile parlamentarii au luat la mână bugetul de stat, mulţi încercând să obţină bani în plus pentru propriile colegii. Pe lângă drumuri, scoli sau grădiniţe, mulţi au cerut bani în plus pentru biserici. În total 2.043 de amendamente privind lăcaşurile de cult care ar fi însemnat peste 100 de milioane de euro (498 de milioane de lei), practic o dublare a bugetului destinat de guvern Secretariatului pentru culte.
Amendamentele au fost respinse însă pe bandă rulantă, iar în cazul bisericilor toate.
"Au fost aprobate două amendamente la Comisia pentru drepturile omului, venite de la Ministerul Justiţiei, unul se referă la noul cod de procedură civilă, iar celălalt la ajutorul public judiciar. Pentru lăcaşurile de cult au fost depuse 2.043 de amendamente, în valoare de 498 de milioane de lei, dar nu a fost aprobat niciunul. Când ai o restrângere bugetară, nu poţi să aprobi aşa ceva, care e cât tot PIB-ul României. Aproape 400 de amendamente de acest tip au fost depuse de PPDD, restul de PDL, foarte puţini de la UDMR", a declarat preşedinta Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, Rozalia Biro(UDMR), pentru gândul.
Cu toate acestea, senatorii şi deputaţii care au depus astfel de amendamente nu s-au declarat foarte nemulţumiţi sau surprinşi, recunoscând că "nu sunt bani la buget pentru aşa ceva". Deputatul PSD Laurenţiu Nistor, care a cerut finanţare pentru un nou sediu al episcopiei Hunedoarei, susţine că este dezamăgit, dar oricum nu putea forţa.
"Am avut amendamente pentru mai multe lucruri, pentru drumuri, şcoli, cămine culturale şi lăcaşuri de cult. La noi aici a fost înfiinţată episcopia şi nu are un sediu al ei şi am cerut şi eu o finanţare, cât se poate acolo. Dacă s-au respins, asta e, înseamnă că nu sunt bani la buget. Om fi noi dezamăgiţi, însă