Ce valoare va avea coplata în sistemul sanitar? Autorităţile pe de o parte şi reprezentanţii FMI pe de altă parte au păreri diferite pe acest subiect. Între timp, pacienţii spun că nu este oportună introducerea coplăţii în spitale.
Problema e că nici măcar autorităţile nu au o poziţie comună privind coplata în spitale. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, spune că pacienţii vor plăti cel mult zece lei la externare, în timp ce şeful său din Guvern, premierul Victor Ponta precizează că încă nu s-a decis dacă va fi vorba de zece lei la externare sau zece lei pentru fiecare zi de stat în spital.
Victor Ponta a declarat marţi că s-a convenit în discuţiile cu FMI ca nivelul maxim al coplăţii să fie de zece lei, ministrul Sănătăţii urmând să elaboreze procedura până în luna martie, în care se va stabili şi dacă suma se va achita pe ziua de internare sau doar o dată, la externare. "Eu un singur lucru am vrut să mă asigur şi asta am discutat cu cei de la FMI, că valoarea coplăţii în primul rând nu priveşte consultaţiile, nu priveşte medicii de familie, nu priveşte tot ceea ce e în afara internării şi în al doilea rând că nu va depăşi o sumă de zece lei. Sigur, pentru cei care nu au resurse financiare contează, dar de principiu nu e o sumă imposibil de suportat", declară premierul.
Ce spune ministrul Sănătăţii?
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a explicat însă tot marţi că sistemul de coplată va fi aplicat doar la externarea pacienţilor şi că nu va depăşi cu siguranţă suma de zece lei. "În primul rând, coplata este o activitate care aparţine guvernului Boc, este inclusă în acordul cu FMI şi este transformată în condiţionalitate şi deci trebuie respectată. Este îndeplinirea unei condiţionalităţi din care România este parte, făcută de altă guvernare, dar la care noi nu renunţăm. Coplata, am reuşit să o negociem în discuţiile cu FMI,