O româncă emigrantă în Canada, care lucrează ca îngrijitoare în provincia Saskatchewan şi mamă a unei tinere invalide, a obţinut susţinerea comunităţii locale şi încearcă să obţină o derogare de la autorităţile federale pentru a putea continua să trăiască acolo.
Guvernul local din Saskatchewan a transmis o scrisoare autorităţilor federale pentru a le cere să întrerupă procedurile de deportare a unei menajere de etnie română şi a fiicei acesteia, relatează publicaţia The Starphoenix.
Ministrul Economiei şi ministrul Sănătăţii din regiunea Saskatchewan au scris ministrului federal al Cetăţeniei, Imigraţiei şi Multiculturalismului, Jason Kenney, afirmându-şi susţinerea totală faţă de Eniko Reka Kincses şi fiica acesteia Boglarka şi cerând să i se ofere acesteia permisul de şedere permanentă, astfel încât "Kincses să devină un menbru contribuitor spre beneficiul Saskatchewan".
Familia Kincses a emigrat din România în Canada în 2009 prin "Provincial immigrant nominee program", însă se confruntă cu obligaţia de a părăsi Canada, deoarece autorităţile federale au decis că Boglarka este "incompatibilă medical", din cauza paraliziei cerebrale. Această procedură se impune de fiecare dată când autorităţile federale consideră că un imigrant ar beneficia de ajutoare sociale sau medicale peste medie, în următorii 10 ani.
Misiunea femeii şi avocatului acesteia a fost să demonstreze că tânăra nu are nevoie de medicamente, nu are nevoi medicale speciale, iar familia ei nu a accesat niciun serviciu social în ultimii patru ani în Sakatoon. Paralizia cerebrală nu este o boală progresivă, prin urmare nevoile fetei nu vor creşte.
În plus, dorinţa mamei de a deschide un centru privat de îngrijire a copiilor invalizi a fost văzută cu ochi buni de către autorităţile locale, care consideră că aceasta va aduce un beneficiu economiei şi va oferi un spaţiu de lu