După primul semestru, câteva zeci de elevi de liceu din județul Neamț au pierdut bursa de 180 de lei acordată prin programul național de protecție socială “Bani de liceu”.
Conform regulamentului de acordare a bursei, aceștia își pierd banii până la sfârșitul anului școlar, chiar dacă nu mai adună și alte absențe. Elevii rămân fără bani în momentul în care se depășesc 20 de absențe. “Este regretabil că, din cauza absențelor, se pierde o sumă destul de consistentă, având în vedere că multe din familiile care primesc acest ajutor declară venituri zero. Această sumă este destinată tocmai continuării studiilor, frecvența fiind o condiție obligatorie. Pentru acordarea ajutorului nu există condiții impuse pentru o anumită medie, ci doar prezența la școală“, a spus profesoara Dana Păiuș, director adjunct al Colegiului Tehnic “Petru Poni”, unitate școlară la care cinci elevi au pierdut banii de la începutul acestui an școlar.
Cei mai mulți dintre elevii care pierd bursele fac parte din familii care nu manifestă interes pentru școală și nici măcar pentru suma care le este de un real ajutor. “În cele mai multe situații, este vorba despre elevi scăpați de sub controlul familiei. În momentul în care se adună câteva absențe, diriginții comunică acest lucru familiei și atrag atenția asupra urmărilor ce pot surveni. De altfel, având în vedere că e vorba de sume destul de mari și de faptul că acestea sunt destinate familiei, pentru a-l susține pe elev în continuarea cursurilor, banii se înmânează în prezența unuia dintre părinți“, a spus Dana Păiuș.
După primul semestru, câteva zeci de elevi de liceu din județul Neamț au pierdut bursa de 180 de lei acordată prin programul național de protecție socială “Bani de liceu”.
Conform regulamentului de acordare a bursei, aceștia își pierd banii până la sfârșitul anului școlar, chiar dacă nu mai