Numai 3 la suta din totalul apei de pe Pamant este potabila. Tocmai de aceea este extrem de important sa protejam apa si sa folosim cat mai putina, sa conservam acest element pretios. Trebuie sa facem asta mai ales in locurile in care este greu de gasit.
Utilizarea apei implica un consum ridicat de energie prin procesarea, pomparea si incalzirea acesteia. Platim destul de mult pentru ea, iar ca facturile sa fie mai mici, putem sa economisim cu usurinta. Dar cum putem face asta? Exista mai multe solutii, iar noi vi le vom prezenta pe cele mai importante!
Cel mai important este sa verificam daca exista scurgeri prin tevi sau prin robinete. Daca robinetul este uzat sau chiar prost instalat astfel incat picura apa, putem cauza pierderi de zeci de litri pe zi. Atentie insa! O scurgere din bazinul toaletei poate irosi pana la cateva sute de litri de apa pe zi. E foarte usor de verificat asta. In bazinul de la WC se poate pune putin colorant alimentar, iar daca in nu mai putin de 30 de minute culoare apare in vas fara a trage apa, inseamna ca exista o scurgere. Aceasta trebuie reparata, ca sa evitam incarcarea facturii. Cea mai simpla metoda pentru detectarea eventualelor scurgeri este consultarea contorului de apa. Il putem citi, iar apoi sa nu mai folosim apa timp de doua ore. Daca dupa asta valorile difera, este clar ca exista o scurgere.
Putem economisi si daca micsoram debitul de apa de la dus si de la robinete. Cum facem asta? Instalam aeratoare pentru robinete, care costa intre 6 si 40 de lei. Acestea micsoreaza volumul de apa, dar pastreaza presiunea cu ajutorul bulelor de aer. Putem economisi chiar si 50 la suta din cantitatea de apa pe care o folosim la un dus.
Revenind la toaleta, putem reduce si cantitatea de apa din bazin. Revistele de specialitate spun ca toaletele pot fi responsabile pentru aproximativ un sfert din consumul nost