De la 1 martie, Ministerul Sănătăţii introduce coplata în spitale. Aşa s-a decis în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Pentru început, coplata va fi însă aplicată numai în spitale, acolo unde şi costurile sunt mai mari.
Pentru serviciile de urgenţă, cele primite în ambulatoriu de specialitate, pentru medicina de familie şi în cazul analizelor medicale nu vom plăti nimic în plus, deocamdată, a explicat ieri şi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. „Aş vrea să menţionez foarte clar că nu este vorba despre oamenii care vin la spital să ceară un anumit serviciu. Este vorba despre cei care se externează“, a precizat Nicolăescu.
Potrivit legii, coplata nu se aplică pentru copiii cu vârste de până la 18 ani, pentru tinerii între 18 şi 26 de ani, dacă sunt elevi ori absolvenţi de liceu. De asemenea, sunt scutiţi de la coplată şi ucenicii sau studenţii fără loc de muncă, dar şi bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, dar cu condiţia să nu realizeze venituri din muncă sau pensie. Dintre pensionari, vor fi scutiţi de coplată doar cei cu venituri numai din pensii care nu depăşesc 740 de lei pe lună.
10 lei va fi valoarea maximă a coplăţii, de la 1 martie, potrivit premierului Victor Ponta.
„Plata voluntară“ nu va dispărea
„În momentul ăsta, oricum există coplată în sistemul sanitar, doar că e voluntară.
Mi-e greu să spun că, odată cu introducerea coplăţii, vor dispărea aceste coparticipări pentru materialele sanitare atunci când spitalul nu le poate furniza, de exemplu“, subliniază conf. dr. Cătălin Cârstoiu.
De aceeaşi părere este şi Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP). „Vom deschide centre în toată ţara, unde oamenii vor putea aduce chitanţele produselor medicale pe care au fost nevoiţi să şi le achiziţioneze pe durata spitalizării