Scris de Călin Corpaş - Guvernul a dat undă verde exploatării gazelor de şist în Bihor. Operaţiunile încep în perimetrele de la Tria şi Tulca.
Companiile ce caută resurse de hidrocarburi neconvenţionale, cum sunt controversatele gaze de şist, se apucă de treabă în Bihor. În luna decembrie a anului trecut, Guvernul Ponta a aprobat două acorduri de concesiune între Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) şi două companii străine, pentru explorare-dezvoltare-exploatare în Bihor. Fără nicio dezbatere publică în prealabil. Ca urmare, bihorenii nu au decât să se supună deciziilor impuse de la Bucureşti!
O firmă canadiană înfiinţată abia în 2010 – East West Petroleum – a primit aprobare guvernamentală pentru perimetrul de exploatare de la Tria (comuna Derna), pe o suprafaţă de 1.000 kilometri pătraţi. Pe propriul site, compania anunţă că va trece la forarea de sonde în prima jumătate a acestui an! De fapt, canadienii au doar 15% participaţiune din acest perimetru de exploatare, după ce a concesionat, la rându-i, acest perimetru către compania sârbească NIS – de fapt un subsidiar al ruşilor de la Gazprom. Un alt perimetru de exploatare unde încep lucrările cât de curând este la Tulca, lângă Salonta. Acolo, Guvernul a dat exploatarea pe mâna Clara Petroleum LTD, o companie obscură, înregistrată la Londra, în 2008.
De menţionat faptul că acordurile încheiate între ANRM şi cele două companii sunt clasificate, aspect relevat chiar prin Hotărârile de Guvern emise în decembrie! În acest context, amintim că mai multe state europene au luat măsuri împotriva exploatării gazelor de şist. De asemenea, recent, în statul american Ohio s-a dispus suspendarea exploatării gazelor de şist. Tehnica fracţionării hidraulice este suspectată ca fiind cauza principală a cutremurelor de pământ din acest stat american, ce s-au produs în ultima perioadă.
După ce anul trecut i