Parteneriatul cu firma chineză salvează pentru moment Complexul Energetic Oltenia de la privatizare. Şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) a declarat într-un interviu că s-a renunţat şi la soluţia de listare la bursă a unui pachet de 15% prin aport de capital. „Privatizarea nu este un scop în sine”, au spus oficialii FMI, câtă vreme o companie are rezultate. Aceştia au apreciat şi „schimbarea directorilor”, chiar dacă acelaşi manager de stat a fost numit manager privat. Interesant este că premierul Victor Ponta a spus ieri într-o declaraţie de presă că a agreat cu FMI listarea pe bursă a unui pachet de 15%. Nu este singurul punct al discuţiilor dintre guvern şi FMI, în care cele două părţi au făcut declaraţii diferite.
Agenţiile de presă au prezentat luni pe larg prevederile scrisorii de intenţie agreată de guvern cu FMI după discuţiile din ianuarie, document obţinut pe surse, dar parţial contrazis de guvernanţi. Printre măsurile luate de Guvernul Ponta II se afla şi privatizarea Complexului Energetic Oltenia. Mai exact, CEO urma să fie vândut unui investitor strategic după ce, într-o primă fază, un pachet de 15% din acţiuni ar fi fost listat pe Bursă, până la sfârşitul lunii octombrie. Pentru această procedură, Guvernul urma să angajeze până la jumătatea lunii aprilie un consultant pentru listarea pachetului de 15% şi vânzarea, la scurt timp după această operaţiune, a unui alt pachet de 50% din titluri către investitorul strategic.
Se pare că era vorba doar de un draft al Scrisorii de intenţie şi că între timp s-a renunţat la listarea de 15%, iar privatizarea majoritară poate fi amânată câtă vreme complexul este pe profit.
FMI: Privatizarea nu este un scop în sine
Asocierea cu chinezii ne ajută să mai păcălim FMI o vreme, însă există posibilitatea ca principalul cumpărător strategic să fie, în final, chiar firma China Huadian