Tinerii sunt dezavantajati la calculul sumelor care trebuie platite pentru asigurarile de raspundere civila auto (RCA). Pe langa faptul ca preturile prevazute pentru polite au fost majorate cu minimum 10 procente in acest an, in functie de tipul masinilor care urmeaza sa fie asigurate, proprietarii de autovehicule sunt taxati in plus si tinand cont de varsta. Un criteriu pentru a creste pretul il reprezinta, pe de alta parte, numarul de accidente.
Nu toti soferii scot din buzunare aceeasi suma pentru asigurarea RCA, chiar daca au masini similare. Noile preturi percepute pentru asigurarea obligatorie sunt mult mai mari in cazul persoanelor care au fost implicate in evenimente rutiere in anul anterior . Asiguratorii au justificat majorarile prin faptul ca trebuie sa acopere daunele asumate si sa creasca totodata profiturile companiilor pentru care lucreaza.
„Este o crestere cuprinsa intre 10 si 15%, iar la unele societati chiar a ramas aceeasi prima de asigurare. Se poate considera ca au crescut primele la acei clienti care au avut daune, deci a intrat in functiune acel sistem bonus-malus si, bineinteles, acum se reflecta in istoricul clientului care doreste sa reinnoiasca prima de asigurare. In aceste cazuri, chiar poate sa ajunga la 40-50% majorarea primei de asigurare fata de anul anterior”, a explicat, pentru eMaramures, directorul unei societati de asigurare din Baia Mare, Csaba Miklos.
Cresteri de preturi pentru asigurarile RCA sunt resimtite si de alte categorii de persoane. Spre exemplu, un tanar care detine o masina puternica si a obtinut permisul in urma cu doar cativa ani scoate din buzunar pentru sase luni o suma cuprinsa intre 556 si 1.524 de lei , in timp ce o persoana de varsta a doua, care detine o masina din clasa de mijloc si are o vechime mai mare la volan, plateste o suma de patru ori mai mica pentru aceeasi perio