Despre “războiul om la om, instituţie la intituţie, firmă la firmă” vorbeşte, în cadrul seriei "Ce facem cu România", jurnalistul Liviu Mihaiu. Cauzele sale, susţine fondatorul Radio Guerrilla, sunt de găsit în moştenirea nefastă a comunismului.
Liviu Mihaiu e neobişnuit de calm în această seară cu biciclete pe străzi şi copaci desfrunziţi. Se ajută doar de câteva gesturi largi pentru a-şi împinge argumentele, dar vocea îi rămâne perfect egală. De obicei, Mihaiu e exact invers, un vulcan de temperament pe care ţi-l imaginezi aruncându-şi mâinile a indignare când glasul său evadează cu forţă pe frecvenţele Radio Guerrilla.
Şi totuşi, în seara asta fără stele de deasupra Bucureştiului, vocea sa s-a îmblânzit. Efectul e paradoxal: calmul tonului e însoţit de o evaluare dură a cauzelor care, înlănţuite, au adus România în prezentul acesta ambiguu, lipsit parcă de repere şi perspective.
Liviu Mihaiu crede că există un vinovat principal – comunismul –, mai mulţi vinovaţi mai mici – birocraţia, lipsa de implicare civică, lipsa de solidaritate –, dar şi o soluţie – monarhia, pe care o vede ca fiind regimul cel mai favorabil puterii exemplului personal.
După Lucian Boia, Radu Ioanid şi Stelian Tănase, interviurile din seria publicistică derulată de Adevărul în colaborare cu platforma media “România de la zero” continuă cu Liviu Mihaiu. Ce facem cu România? Câteva răspunsuri mai jos.
A devenit un loc comun să spunem că, în istoria noastră din ultimii 150 ani, mai multe lucruri ne-au dezbinat decât ne-au unit. Ce ne-a ieşit bine, totuşi? Ce ne-a ajutat să evoluăm?
Liviu Mihaiu: S-o luăm puţin după eficienţa pe care au avut-o diferite regimuri în ţara noastră. Teoria mea este că nicicând nu i-a fost mai bine României decât în monarhie. Toată perioada noastră renascentistă ca ţară, ca popor şi ca naţiune a avut loc în cei 80 de ani de m