Liceenii români sunt invitaţi să facă parte din proiectul GROW, care îşi propune să formeze liderii generaţiei de mâine. Acesta a fost ales de Parlamentul European cel mai bun proiect de educaţie pentru tineret
1 /.
Şase săptămâni pare un termen ambiţios pentru a încerca să trezeşti din amorţire câteva mii de adolescenţi cărora li se pare că le-au văzut şi le-au auzit pe toate. Iar să-ţi propui să faci din ei liderii unei generaţii pare de-a dreptul nebunesc. Programul internaţional GROW face asta de patru ani, iar în 2012 a fost desemnat de Parlamentul European drept „Cel mai bun proiect de educaţie de tineret din România”.
Concret, în fiecare primăvară şi vară, liceenii din clasele a IX şi a X, respectiv a XI şi a XII sunt invitaţi să se înscrie la atelierele educaţionale GROW. „Înscrierea costă 50 de lei, iar cursurile durează şase săptămâni, la finalul cărora vrem să înţeleagă de ce sunt în stare şi cât de mult contează ajutorul lor pentru schimbarea României”, explică Diana Pintilie, unul dintre organizatori.
Proiectul, realizat în colaborare cu organizaţia „Şcoala de valori” şi AIESEC, cea mai mare or ga nizaţie studenţească din lume, şi desfăşurat în 14 oraşe din ţară, suprinde din toate punctele de vedere. Nici vorbă de corporatişti la patru ace care vorbesc ca din cărţi, încercând să impresioneze puştimea cu grafice alambicate.
O experienţă multiculturală
Liceenii români învaţă să „crească” de la străinii de-o vârstă cu ei. Aşa-numiţii „traineri” sunt de fapt studenţi veniţi din ţări precum SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa sau Germania, dar şi din colţuri exotice de lume ca Thailanda, Singapore şi India. Cursurile nu se ţin niciodată în cadrul şcolii, ci în medii non-formale, unde copiii se pot exprima fără oprelişti.
„Avem şi curriculă creată pe nevoile fiecărei vârste. Bobocilor de a IX-a le vorbim despre stima de sine