Muzeul de Arta Timisoara, impreuna cu Institutul Cervantes din Bucuresti, Academia Regala de Arte Frumoase San Fernando - Calcografia Nationala din Spania si Grupul Via Rumania, organizeaza in perioada 2 februarie - 31 martie expozitia de gravura si fotografie de razboi Goya - Cronicarul tuturor razboaielor. Dezastrele si fotografia de razboi. Evenimentul este organizat sub inaltul patronaj al Ambasadei Spaniei in Romania.
Vernisajul va avea loc vineri, 1 februarie, la ora 18.00, in sala Baroca a Muzeului de Arta Timisoara. Vor lua cuvantul Excelenta Sa, Dl. Estanislao de Grandes Pascual, ambasadorul Spaniei in Romania, Dl. Juan Carlos Vidal, directorul Institutului Cervantes din Bucuresti, Dl. Jose Miguel Vinals, directorul general al grupului Via Rumania si Dl. Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Arta Timisoara. Intrarea se face doar pe baza de invitatie, iar accesul publicului se va face, pe baza de bilet, incepand cu data de 2 februarie.
Expozitia prezinta 82 de gravuri din seria Dezastrele razboiului realizate de pictorul spaniol Francisco de Goya in perioada 1810-1820, ce ilustreaza scene din timpul Razboiului de independenta spaniol. Juan Bordes, curatorul expozitiei, a alaturat gravurilor o serie de fotografii din timpul Razboiului civil spaniol (1936-1939), realizate de fotoreporteri celebri precum Robert Capa, David Seymour, Gerda Tallo sau Augusti Centelles. Discursul fotografilor se afla astfel in dialog cu denuntul lui Goya, aratand ororile razboiului indiferent de perioada in care se consuma.
Gravurile sunt gupate pe sapte teme majore ¬ frontul, victimele, executiile, exodul si jafurile, foametea, femeile in razboi si perioada de dupa razboi, aceasta din urma tema constituindu-se o critica la adresa regimului absolutist instaurat de Ferdinand al VII-lea.
Gravurile din seria Dezastrelor, pe langa incontestabi