Coplata în spitale ar putea fi până la urmă de zece lei pe zi. Informaţia vine de la şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, Erik de Vrijer. Pe de altă parte, FMI a revizuit prognoza de creştere economică pe 2013, de la 1,6% la 1,5 procente.
Coplata în sănătate ar putea însuma zece lei pe zi, nu pe toată perioada internării, o valoare mică putând însemna eşecul în implementarea acestei măsuri, declară Erik de Vrijer.
Şeful misiunii FMI în România spune că "FMI nu este expert în sănătate, dar introducerea sistemului de coplată este o idee bună, pentru schimbarea tipului furnizorului de servicii, că vorbim de spitale, policlinici, dispensare. Sistemul de sănătate este scump, iar consumatorii, pacienţii trebuie să aibă alternative. Nu am intrat în detalii referitoare la coplata de zece lei, dacă este pentru perioadă de o zi sau pentru perioada internării. Eu cred că este pe zi, cel puţin aşa am înţeles. Dacă o coplată este foarte mică, măsura introdusă va eşua".
Premierul Victor Ponta a declarat marţi că s-a convenit în discuţiile cu FMI ca nivelul maxim al coplăţii să fie de zece lei, ministrul Sănătăţii urmând să elaboreze procedura până în luna martie, în care se va stabili şi dacă cei zece lei se vor achita pe ziua de internare sau doar o dată, la externare.
Coplata nu va viza însă serviciile de urgenţă, în ambulatoriu de specialitate, medicina de familie sau în cazul analizelor medicale şi nici persoanelor exceptate prin lege (copii, gravide, pensionari sub 700 lei/lună, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă, veteranii de război), potrivit Ministerului Sănătăţii. Minusuri
Pe de altă parte, autorităţile române au ratat ţintele privind deficitul bugetar pe cash, arieratele bugetului de stat şi autorităţilor locale şi activele externe nete ale Băncii N