Daca vreodata vei ajunge in Kazahstan, o destinatie "exotica" de vacanta inclusiv pentru europeni, ai face bine sa-ti croiesti drum pana la Lacul Kaindy. Peisajul oferit de acesta este deopotriva bizar, salbatic si de o splendoare cruda.
Lacul Kaindy este situat langa satul Saty, in muntii Kungey Alatau, in centrul tarii. E un lac tanar, iar dovada stau trunchiurile de pini ce sparg panza de apa.
Desi nu are mai mult de 400 de metri lungime, in unele locuri depaseste 30 de metri adancime, relateaza Kuriositas. S-a format in urma unui masiv seism, ce a avut loc in 1911. A urmat o alunecare de teren, care a blocat un defileu, formand un baraj. Apele au crescut, inghitind padurea.
Asa se face ca luciul apei e spart din loc in loc de trunchiuri candva viguroase. La suprafata par niste cioturi lipsite de vlaga, insa in interior e cu totul alta poveste. Locul e la 2.000 de metri desupra nivelului marii, asa ca apa e atat de rece incat a conservat perfect trunchiurile si ramurile aflate in adanc.
Privita de la distanta, apa are o nuanta neobisnuita, fiind de culoarea criptonitei. Coloratura bizara este data de depozitele de minerale vechi de un secol.
Pe masura ce te apropii, insa, de lac, apa devine limpede ca cristalul. Poti chiar vedea pastravii ce au fost introdusi aici in anii '30.
In ciuda salbaticiei sale, cel putin aparente, locul este popular printre amatorii de scufundari. In fiecare an scufundatorii kazahi si rusi infrunta temperaturi aflate la limita inghetului pentru a inota printre trunchiuri si ramuri. Pentru o natiune care nu are iesire la mare, acest petic de apa ramane o atractie majora.
Lacul e la 130 de kilometri de al doilea cel mai mare oras din Kazahstan, Almaty (care se traduce prin orasul merilor), cu o popu