Guvernul britanic vrea să descurajeze afluxul de români şi bulgari, aşteptat la începutul anului viitor, odată cu sfârşitul perioadei de restricţii pe piaţa muncii pentru cetăţenii celor două state.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Printre mijloacele preconizate se numără potrivit relatărilor şi o campanie de publicitate, care să arate dezvantajele traiului în Marea Britanie, inclusiv vremea proastă.
Preocuparea privind o așa-numită "invazie" a românilor și bulgarilor a ajuns în mod public și la cabinetul premierului britanic. Purtătorul de cuvânt oficial al lui David Cameron a confirmat că Guvernul examinează metode de a reduce numărul celor care vor veni în Marea Britanie din cele două țări, estimat la 250 de mii în următorii cinci ani.
Nu au fost oferite detalii, dar s-au dat asigurări că Marea Britanie va respecta libertatea de mișcare a persoanelor, drept fundamental consfințit în piața unică europeană.
Acest lucru înseamnă că după 1 ianuarie 2014 nu vor putea fi reînnoite restricțiile impuse pe durata maximă de șapte ani de la aderare la UE pentru cetățenii României și Bulgariei.
Sistemul actual
La ora actuală, un cetățean român sau unul bulgar poate lucra legal în Marea Britanie, dacă o face pe cont propriu, având așa-numitul statut "self-employed" sau dacă are permis de muncă pentru un anumit post.
După 31 decembrie 2013, această restricție va dispărea, iar românii și bulgarii se vor bucura de exact aceleași drepturi precum cetățenii din celelalte 24 de state membre UE rezidenți în Marea Britanie.
Cotidianul Financial Times scria că potrivit unor surse guvernamentale o opțiune ar fi expulzarea persoanelor care nu au găsit de lucru la trei luni de la sosire sau care nu dispun de fonduri ca să se întrețină la șase luni de la sosire. O altă variantă examinată ar fi cea a limitării acce