455 de milioane de dolari a reușit deocamdată să strângă comunitatea internațională pentru a ajuta Mali. Suma este atât pentru necesitățile militare, cât și pentru cele umanitare. Prima fază a conflictului este aproape terminată.
După preluarea orașelor din nord, cele care se vor afla în prima linie a luptei contra jihadiştilor vor fi ţările africane.
O altă conferință referitoare la Mali are loc și la Bruxelles, unde statele Uniunii țin o primă rundă de discuții pentru a stabili cu ce forțe pot contribui pentru a stabiliza țara.
Armata franceză şi cea maliană securizează orașul istoric Tombuktu. Au ajuns prea târziu pentru a mai salva manuscrisele istorice din acest oraş, unele datând din secolul al 13-lea. Cele mai multe au fost distruse de islamiștii care se retrăgeau și care au incendiat biblioteca din oraș. Însă după 10 luni de trăit cu sharia - legea islamică impusă de jihadiști - militarii au fost primiţi cu aplauze şi urale de localnici. Greul a revenit trupelor franceze – contingentul care a intrat în Mali număra 1.000 de militari francezi însoţiţi de 200 de malieni. Lucrurile se vor schimba însă de acum înainte, promite liderul de la Elysee.
Statele africane s-au angajat să trimită 8.000 de militari în Mali. Desfășurarea lor durează destul de mult, nu în ultimul rând din rațiuni financiare. Sarcina soldaţilor din Mali şi din statele africane va fi de acum ca, sub îndrumarea armatei franceze, să găsească ascunzătorile din deşert ale islamiştilor şi să cureţe imensa zonă de nord a Mali.
Ajutoare vin totuşi şi din partea Occidentului. În primul rând, Marea Britanie a anunţat că va trimite un contingent consistent, relatează The Guardian citând surse guvernamentale. Cel mai probabil, Londra va trimite 240 de instructori militari. Britanicii nu se vor angaja însă în misiuni de luptă. Marea Britanie a trimis deja două aeronave