În România, există câteva sute de mii de persoane infectate cu virusul hepatitei C care nu ştiu că sunt bolnave. În acest context, Alianţa Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (APCR), lansează astăzi o amplă campanie de testare pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitei C, sub sloganul: „Hepatita C nu doare. Doar ucide."
"Această campanie are ca scop depistarea precoce a infecţiei cu virusul hepatitei C, având in vedere ca hepatitele virale cronice au un impact deosebit asupra stării de sănătate a populaţiei, în special pe termen mediu şi lung, şi asta din cauza consecinţelor pe care le au dacă rămân netratate: ciroza hepatică şi cancerul hepatic. Pentru a preveni aceste consecinţe, este esenţial să diagnosticăm cât mai devreme şi să tratăm corect şi la timp hepatita cronică C", a declarat Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, Manager al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş".
Citeşte şi Virusul care poate schimba o viaţă pe neaşteptate
În cadrul campaniei, 50.000 de teste gratuite de depistare a infecţiei cu virusul hepatitei C vor fi puse la dispoziţia celor interesaţi prin intermediul laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş" din Bucureşti şi a celor peste 70 de laboratoare Bioclinica şi partenere din toată ţara. Persoanele care doresc să se testeze trebuie doar să se adreseze unui laborator, solicitând testul gratuit de depistare a anticorpilor anti-HCV.
Lista acestor laboratoare este disponibilă pe site-ul campaniei, www.afladec.net, sau la numărul de telefon 021.326.00.36, număr cu tarif normal.
Citeşte şi Dr. Adriana Moţoc, medic infecţionist: Momentul infecţiei cu hepatita C trece absolut neobservat
„România ocupă locul 1 în Europa ca număr total de cazuri de hepatită C, conform datelor de prevalenţă raportate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii1, şi locul 4 ca rată