Proiectul de lege privind aprobarea OUG nr.1/2013 pentru modificarea legii privind sistemul unitar de pensii publice a fost aprobat marţi de plenul Camerei Deputaţilor cu 307 voturi pentru, două împotrivă şi patru abţineri. Camera Deputaţilor este cameră decizională.
“Legea nr. 263 (privind sistemul unitar de pensii publice – n.r.) nu poate fi aplicată şi nu am fi putut să facem majorarea punctului de pensie fără această modificare pe care o supun atenţiei dumneavoastră. Această ordonanţă de urgenţă are ca scop să modifice două articole din Legea 263, articolul 102 şi articolul 170, în care se prevede cum se calculează valoarea punctului de pensie şi cum se calculează un coeficient de corecţie care se aplică pentru fiecare pensie nou-înscrisă. La baza acestor doi indicatori stau câteva coordonate care nu sunt cunoscute în acest moment, rata medie a inflaţiei pe anul trecut şi salariul mediu real realizat pe anul trecut”, a explicat în plen ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu.
Ea a precizat că propunerea legislativă prevede ca aceşti indicatori să fie luaţi în calcul prin comunicarea INS a indicatorilor cunoscuţi la data stabilirii valorii punctului de pensie sau a indicatorului de corecţie.
Preşedintele Comisiei de muncă, Florin Iordache, a propus plenului aprobarea proiectului în forma prezentată. “Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice şi a fost adoptat de Senat în şedinţa din 28 ianuarie. Camera Deputaţilor este Cameră decizională”, a spus Iordache.
Deputatul Kerekes Karoly a arătat că grupul UDMR este conştient că pensiile trebuiau să fie majorate şi este de acord cu creşterea punctului de pensie.
De asemenea, liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a spus că el şi colegii săi vor vota proiectul de lege, adăugând că “este o indexare norma