Crin Antonescu şi Victor Ponta se uită în direcţii diferite când vine vorba de modificarea Constituţiei FOTO:Mediafax Liderii USL vor să demareze, în perioada următoare, procedurile de modificare a Constituţiei, în încercarea de a obţine aprobarea Parlamentului până în luna iulie a acestui an.
Chiar dacă USL are cele două treimi din voturi necesare pentru modificarea Constituţiei în Parlament, operaţiunea se poate dovedi dificilă. PSD şi PNL au neînţelegeri în privinţa unora dintre articole, în timp ce alte propuneri ar putea genera controverse în plan extern.
Printre propunerile USL figurează şi schimbarea articolului din Constituţie care reglementează modul în care preşedintele desemnează candidatul pentru funcţia de prim-ministru.
Acest lucru presupune ca preşedintele să fie obligat să ţină cont de majoritatea parlamentară rezultată în urma negocierilor politice, dacă niciun partid nu a obţinut peste 50% din voturi.
Potrivit Constituţiei actuale, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de premeir, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Această prevedere i-a permis actualului preşedinte, Traian Băsescu, să îşi impună punctul de vedere la desemnarea premierilor din ultimii opt ani de zile, până în momentul în care USL a câştigat majoritatea absolută.
Ponta şi Antonescu, viziuni opuse
Dacă la început propunerea de modificare aparţinea întregului USL, acum doar premierul Ponta insistă pentru schimbarea lui.
“Trebuie modificată Constituţia pentru ca, în viitor, niciun alt preşedinte să nu aibă mai multă putere decât i se cuvine“, este argumentul premierului Ponta.
“Modelul acesta, al preşedintelui-jucător, vreau să înceteze prin modificarea Constituţiei, vreau să fie un preş