Medicul Tudor Ciuhodaru cere primului-minisru, ministerului Mediului şi Consiliului Judeţean Vaslui rezultatele studiului de evaluare a impactului asupra mediului în baza căruia s-a acordat companiei Chevron permisiunea efectuării de „lucrări de amenajare şi foraj pentru sonda de explorare“ din satul vasluian Păltiniş, comuna Băceşti.
Deputatul consideră că premierul Victor Ponta are datoria de a explica public motivaţia deselor schimbări de atitudine în această problemă ce poate periclita vieţile cetăţenilor.
Tudor Ciuhodaru dă şi câteva exemple ale unor ţări precum Franţa, care a devenit din iulie 2011 prima ţară ce a interzis prin lege fracturarea hidraulică, sau Marea Britanie care a suspendat toate exploatările şi producţia de gaz de şist din cauza unui număr mare de cutremure în Lanchashire.
„Până când va exista un studiu de impact asupra mediului, atrag atenţia asupra multiplelor controverse privind riscurile şi implicaţiile folosirii acestei tehnologii“, a scris parlamentarul în scrisoarea adresată primului-ministru.
De asemenea, Ciuhodaru a ţinut să le şi adreseze premierului, dar şi lui Titus Corlăţean, doameni Plumb şi autorităţilor locale vasluiene câteva întrebări, somându-i pe aceştia să răspundă public:
1. „Aţi analizat, domnule Ponta, impactul acestei tehnologii asupra vieţii noastre?“
2. „Dacî da, ne puteţi spune şi la ce concluzie aţi ajuns? Vă răzgândiţi cu uşurinţă şi ne putem întreba dacă binele românilor sau politica de lobby sunt cauza?“.
În final, medicul Ciuhodaru cere conducerii USL Bârlad demisia de onoare, acuzându-i pe aceştia că s-au folosit, în campaniile electorale de anul trecut, de subiectul gazelor de şist, susţinând că sunt împotriva Chevron-ului. „În campania electorală pentru alegerile locale, USL a instituit un moratoriu privind exploatarea gazelor de şist, pentru ca în decembrie 2012