O veste proastă pentru uniii, o veste aşteptată şapte ani de cetăţenii statului de drept: primul verdict în Dosarul Loteria 1.
După şapte ani, două săptămîni şi patru zile de la începerea urmăririi penale în Dosarul Loteria 1, a fost dat verdictul din prima instanţă. Judecătoria sectorului 2 l-a condamnat pe George Copos la patru ani de închisoare cu executare, pentru evaziune fiscală în formă continuată. Valoarea prejudiciului adus statului: în jur de un milion de euro.
De ce a durat atît de mult procesul? Deoarece trăim într-un stat de drept şi sîntem egali în faţa legii. A fost nevoie de trei ani doar pentru a se citi rechizitoriul. George Copos deţinea funcţia de vicepremier cînd procurorii au cerut trimiterea lui în judecată. Era înalt funcţionar al statului, iar Dosarul Loteria 1 a fost trimis la Înalta Curte. Apoi n-a mai fost înalt funcţionar al statului, iar avocaţii lui au invocat excepţia de neconstituţionalitate. Apoi au invocat alte excepţii, cum ar fi “excepţiile privind nulitatea absolută a actului de sesizare”. Ce înseamnă asta? Nu juridic, practic, înseamnă încă două-trei luni de amînare.
În şapte ani şi ceva, Dosarul Loteria 1 a fost mutat de opt ori de la o instanţă la alta. Prima oară aţi aflat despre caz din paginile Gazetei. Acum mai bine de şapte ani. Între un dosar şi un verdict încape o bucată de viaţă. Nu doar din viaţa inculpaţilor, din viaţa noastră, a cetăţenilor statului de drept. Dacă înlocuiţi sediile vîndute Loteriei Române cu fotbalişti, obtineţi exact schema din Dosarul Transferurilor. Un alt dosar în care patronul Rapidului a primit o condamnare cu executare, de cinci ani, în Apel. “O hotărîre nedreaptă şi nelegală”, cum a descris-o inculpatul însuşi.
Dacă înlocuiţi sediile Loteriei sau fotbaliştii cu hoteluri, întreprinderi, terenuri sau orice alte bunuri care pot reprezenta obiectul unei tranzacţii, obţin