Jurnalistul Radu Călin Cristea a primit, marţi, avizul favorabil din partea comisiilor reunite pentru cultură ale Parlamentului pentru postul de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).
Candidatura acestuia a întrunit 20 de voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă".
Dacă va primi şi votul plenului Parlamentului, acesta îl va înlocui în Consiliu pe Mihai Mălaimare, care şi-a dat demisia.
Întrebat, în timpul audierilor, în ce măsură CNA ar putea să se implice pentru evitarea imixtiunii politice la televiziunea publică, Radu Călin Cristea a spus că aceste imixtiuni nu vor putea fi niciodată eliminate.
"Inevitabil, fiecare partid care se va afla la putere va încerca într-un fel sau altul să se facă simţit (...) la televiziune. Cunoscând situaţia din interior, nu văd premisele pentru schimbare", a declarat Radu Călin Cristea.
În timpul audierii, Cristea a mai spus că, "în momentul de faţă, CNA are o relaţie prea glacială cu emiţătorii radio-TV". În opinia acestuia, CNA ar trebui să poarte discuţii periodice cu anumite redacţii, mai ales acolo unde s-ar simţi că ar avea diverse deficienţe.
"Poate că ele ar putea să intre într-o anumită zonă de terapie preventivă şi eventualele derapaje pe care le semnalăm ulterior şi pe care CNA le penalizează puţin inchizitorial ar putea să fie eliminate", a spus acesta.
Radu Călin Cristea a adăugat că este preocupat de acţiunile CNA în domeniul protecţiei minorilor.
"Dacă veţi face o sumă a numărului de copii care se sinucid, ard de vii, cad în puţuri, sunt răpiţi, sunt mutilaţi, sunt legaţi de tot felul de obiecte, veţi constata că, de fapt, până la ore de audienţă inclusiv pentru minori, apar imaginile unui copil român care e mai degrabă supus unor traumatisme. Nu cred că aceste imagini torenţiale înseamnă cu adevărat o adevărată protecţie a minorilor", a spus el. @N