Vrâncenii au preferat, anul trecut, să le dea copiilor lor nume tradiţionale româneşti, majoritatea nume de sfinţi, sărbătoriţi chiar în luna în care s-a născut bebeluşul. Cele mai frecvente nume pentru băieţi au fost Ştefan, Ionuţ sau Andrei, iar pentru fete Maria şi Andreea. Unii părinţi au optat şi pentru nume inspirate din Biblie, precum: David, Sara sau Abel, după cum ne-au transmis reprezentanţii serviciilor de Stare Civilă de la Focşani, Adjud, Panciu şi Vidra.
La Focşani, părinţii au dat nume „clasice” copiilor, multe cu rezonanţă sfântă: Ştefan, Ionuţ, Andrei, Alexandru, Maria, Andreea, Teodora, Ioana, Georgiana, Nicoleta. Nu au lipsit numele precum Matei, Robert, Denisa ori Daria.
În lunile iulie-august, când revin în judeţ vrâncenii plecaţi la muncă în străinătate, frecvente sunt şi numele cu rezonanţă italiană: Roberto, Mateo, Alessia şi Francesca. La Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Focşani au născut şi mame din alte localităţi ale judeţului, în special din comuna Slobozia Bradului, localitate recunoscută pentru natalitatea crescută. Pentru că o mare parte din populaţia acestei localităţi este de religie penticostală, unii copii au primit nume inspirate din cărţile sfinte: Avram, Iosif sau Abel.
La Adjud au născut mame atât din Vrancea, cât şi din localităţile limitrofe din judeţul Bacău. Cele mai multe nume date copiilor sunt de sfinţi. De exemplu, în luna decembrie, când se sărbătoreşte Sfântul Ştefan, majoritatea bebeluşilor au luat acest nume. Alte nume cu care au fost botezaţi copiii născuţi la Adjud au fost: Ionuţ, David, Elena, Maria, Cosmina, Sara, Alexandra, Ioana, Andra. La Panciu, nume frecvente pentru băieţi au fost Gabriel, Ionuţ şi Alexandru, iar pentru fete Maria şi Andreea. La Vidra, majoritatea copiilor au fost botezaţi Denis, Denisa sau Andreea.
Anul trecut, în spitalele din Vrancea s-a