De la 1martie 2013, se va introduce coplata în sistemul sanitar. Aşa prevede acordul semnat de Guvernul Ponta II cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Astfel, românii care vor trece pragul medicului după 28 februarie vor trebui să plătească o sumă modică dacă rămân internaţi. „Maximum 10 lei”, a anunţat premierul Victor Ponta.
Deşi această taxă suplimentară, anunţată încă din anul 2009, de pe vremea ministrului Sănătăţii Ion Bazac, avea rolul de a îmbunătăţi calitatea serviciilor medicale, în realitate, pacienţii nu vor simţi nicio îmbunătăţire a actului medical, susţin directorii spitalelor. Aceştia spun că 10 lei pe internare nu ajung nici măcar pentru achitarea facturilor de utilităţi pe care le are unitatea sanitară.
Coplata, mecanism de control al internărilor nejustificate sau fictive
Reprezentanţii ministerului Sănătăţii au explicat că această coplată fi aplicată numai în spitale, acolo unde şi costurile sunt mai mari. În acest caz, coplata va fi plătită la externare.
„La propunerea ministerului Sănătăţii, FMI a acceptat introducerea unei coplăţi modice doar la nivelul spitalului, ca mecanism de control al internărilor nejustificate, fictive şi a raportărilor false”, au menţionat reprezentanţii instituţiei într-un comunicat.
Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriu de specialitate, medicina de familie sau în cazul analizelor medicale, precum şi persoanelor exceptate prin lege, printre care se numără copiii, gravidele, pensionarii care au venituri sub 740 lei pe lună, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă şi veteranii de război. „Cuantumul modic al sumelor şi regulamentul de aplicare ale mecanismului vor fi stabilite în normele la contractul-cadru”, se mai arată în comunicat trasmis de Ministerul Sănătăţii.
Directorii spitalelor: „Suma